środa, 21 sierpnia 2013

Wegańskie ciasto z dżemem

 Ayoo!! Ciasteczkowe potworki !! :*:*

W pochmurne dni nic tak nie przywraca chęci do życia jak kawałek pachnącego ciasta z filiżanką ulubionej herbaty.
Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was ciasto o dość kontrowersyjnej nazwie "Pleśniak".
Jednak uspokoję Was, nazwa ciasta nie ma nic wspólnego z zepsutym jedzeniem.
Warstwy kruchego ciasta, kakaowa i zwykła, są przełożone na zmianę dżemem i ciastem, tworząc pyszny deser dla całej rodziny.
Najlepiej smakuje podgrzane w mikrofalówce lub piekarniku i podane z odrobiną sosu czekoladowego. 

Składniki:

-pól szklanki mleka roślinnego 
- 250 gram margaryny roślinnej/oleju kokosowego. 
3 szklanki mąki. 
- 1 szklanka cukru. 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

1/2 łyżeczki cynamonu. 
- 2 łyżki kakao. 
- 2 krople dowolnego zapachu. 
- szklanka ulubionego dżemu. 

Przygotowanie: 
- mąki, cukru, margaryny, aromatu i proszku do pieczenia wyrabiamy gładkie ciasto bez gródek. 

- Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części, które wkładamy do lodówki na około godzinę. 
- Pierwszą część drobimy na małe płaskie kawałki i wykładamy nimi tortownicę, którą wcześniej pokryliśmy margaryną i wysypaliśmy bułką tartą. -
- Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy dżem i przykrywamy drugą warstwą podrobionego ciasta. 
- do ostatniej części ciasta dodajemy cynamon i kakao, ponownie zagniatamy i rozdrabniamy na wierzch fromy tak jak z białym ciastem. 
- Wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut w tempetaturze 180 C. 

Gotowe. 

















































                               Powodzenia Łakomczuchy i do zobaczenia niedługo.

                                       
                                                                Wasza - W
   
                                             

5 komentarzy:

  1. Dzięki za wizyte u mnie :) Twój plesniak wyglada obłędnie :))) Zjadłabym od razu i pewnie prosiłabym o dokładkę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń