poniedziałek, 20 maja 2013

Wholegrain muffins


Ostatnio coraz częściej zapominam o zdrowym jedzeniu.
Niedawno pomyślałam że może by wrócić, chociaż na krótką chwilę.
Przepis na dzisiejsze muffinki opracowałam w całości sama. I powiem wam że całkiem nieźle wyszły.




Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej. 
- szklanka mąki pszennej. 
- 4 łyżki stopionego masła.
- 0,5 szklanki mleka.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 3/4 szklanki cukru....
- 4 łyżki otrębów pszennych.
- ziarna dyni....
- ziarna słonecznika.
- 2 łyżki płatków owsianych.


Przygotowanie:

- suche składniki czyli mąki, proszek do pieczenia otręby pszenne cukier i płatki owsiane.Mieszamy w dużej misce, a mokre czyli stopione masło i mleko w nieco mniejszej.
- Łączymy delikatnie mieszając na gęstą masę. Jeśli według was masa jest za gęsta dodajcie trochę mleka.
- Przelewamy ciasto do papilotek posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
- pieczemy w 180 C Przez 20-25 minut.

Gotowe.

























































Takie muffinki moga w zupełności zastąpić śniadanie.... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz