sobota, 2 marca 2019

cinnamon roll cake no.2/ drożdzowe ciasto cynamonowe


Cinnamon rolls robiłam już milion razy. Odkąd nauczyłam sie piec ciasto drożdżowe odzuciłam wszystkie przepisy, chciałam sama decydować ile i czego dodaję. Teraz, gdy dobrze zaznajomiłam się z drożdżami, mogę już w pełni wykorzystać ich potencjał. A zapewniam, że jest się czym bawić.

Dzisiejsze ciasto urozmaiciłam o mąkę kukurydzianą, która jest jedną z moich ulubionych z uwagi na brak glutenu. Ma jeszcze dodatkową właściwość utrzymywania wilgoci we wszelkiego rodzaju wypiekach. Przedłuża ich świeżość nawet do kilku dni. Jednak zapewniam Was, że w przypadku tego ciasta nie będziecie w stanie tego sprawdzić, za szybko znika z talerzy.

składniki:
600 g maki pszennej
250 g maki kukurydzianej
400 ml ciepłej wody
2 łyżki drożdży instant lub 100 g śweżych
3 łyżki cukru
dowolny słodzik lub cukier
cynamon
rozpuszczony olej kokosowy
łyżeczka soli

przygotowanie:
-Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego musimy przygotować zaczyn. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką maki pszennej. Odstawiamy do podwojenia objętości.
-W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą, sól i słodzik. Do suchych składników wlewamy zaczyn i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut.
- Masę przekładamy na blat kuchenny i wyrabiamy około 10 minut. Gdy już ładnie odchodzi od rąk odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdyby ciasto było za rzadkie możemy dodać trochę mąki pszennej, jednak nie powinno to być konieczne.
-Ciasto dzielimy na 5-6 części, które kolejno rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy cienko olejem kokosowym wymieszanym ze słodzikiem i cynamonem. Z ciasta wycinamy paski, które następnie zwijamy w ślimaki i układamy na blasze (lub w tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Fakultatywnie możemy nasze ciasto posmarować olejem kokosowym, jednak nie jest to konieczne. 
-Pieczemy około 20-25 minut w 180 C. 

Gotowe! 

Tutak macie linki do innych wersji tego ciasta. To, które prezentuję dzisiaj jest pod względem wyglądu mieszanką swoich poprzedników. Możecie zainspirować się ich wyglądem, nie będzie to miało wpływu na smak i czas pieczenia. Jesli natomiast zdecydujecie się na formę bułeczek, zalecam skrócenie czasu pieczenia do 15-20 minut. Have fun! 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz