sobota, 1 września 2018

Ciasto z kremem bez tłuszczu i cukru


Cześć!

Nigdy nie lubiłam ciast z kremem. 
Nigdy nie jadłam tortu na urodzinach, przyjęciach czy (o zgrozo) na weselach. Taki tradycyjny weselny tort wydawał mi się niezwykłym kłamczuszkiem. Podobno kusił swoją lekkością, dekoracją z owoców i kolorowego kremu. A prawdę mówiąc skrywał w sobie całą masę cukru i tłuszczu użytego już nie tylko do przygotowania biszkoptów, ale i samego kremu. 
Nigdy nie lubiłam takich ciast, a gdy w ręcę wpadł mi przepis na jedno z nich to już musiałam coś z tym zrobić. Jakoś ten przepis odchudzić, naprawić co się da. Okazało się, że jest to prostsze niż myślałam. Już sama zamiana cukru na słodzik i odrzucenie masła pozwoliło oszczędzić ponad 250 kcal na jednym kawałku. 
Jesteście ciekawi jak to zrobiłam? 

SKŁADNIKI

- herbatniki bez cukru i krakersy (ilość zależy od wielkości waszej formy)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (80g skrobi ziemniaczanej)
- 2.5 szklanki mleka roślinnego
- słodzik (dowolna ilość)
- 6 łyżek odtłuszczonego kremowego serka lub gęstego jogurtu sojowego

POLEWA (opcjonanie)

- 4 łyżki kakao
- słodzik rozpuszczony w  bardzo małej ilości wody
- 100 g masła orzechowego lub oleju kokosowego. 
- 4 garści posiekanych orzeszków ziemnych

- Mleko roślinne gotujemy w rondelku, dodajemy do niego słodzik.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy budyń lub skrobię ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody, tak by cała mąka się rozpuściła. 
- Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Tak powstały budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem na 30-40 minut do lodówki 
(bardzo ważne!)
- Dokładnie schłodzony budyń miksujemy na wysokich obrotach przez około 5 minut. Po tym czasie możemy stopniowo dodawać jogurt sojowy, ale bardzo powoli ciągle miksując. 
- Miksujemy jeszcze minutkę i odstawiamy do lodówki. 
- Formę lub kartonowe pudełko wykładamy folią spożywczą i ukłądamy na niej pierwszą warstwę herbatników. 
- Przekładamy je równą, cienką warstwą kremu, na którą układamy krakersy i kolejną warstwę kremu. Powtarzamy tę czynność do wykorzystania całego kremu. 
- Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin, ale bądźmy realistami, wystarczy 30 minut. 

Jeśli nie liczycie kalorii możecie udekorować wasze ciasto polewą. Jest bardzo prosta, wystarczy rozpuszczone masło orzechowe lub olej kokosowy zmieszać ze słodzikiem i kakao. Dokładnie mieszamy polewę tak długo, aż całkiem wystygnie i dopiero wtedy polewamy nią ciasto. Posypujemy orzechami i wiecie co? Tak! Wkładamy do lodówki, ale tym razem już tylko do momentu, aż polewa zastygnie. I gotowe! 

Jedna kostka takiego ciasta (bez polewy) ma około 110 kcal. 
2 krakersy + 2 herbatniki + krem 

Podoba mi sie takie odchudzanie przepisów, bo jak można szczuplej, to czemu nie! No i hej, to kolejne ciasto BEZ. 
Ale powiedzcie sami. Czy ono nie wygląda cudownie? 




ciasto bez tłuszczu, ciasto bez cukru ciasto ciasto z kremem




ciasto bez tłuszczu, ciasto bez cukru ciasto ciasto z kremem




ciasto bez tłuszczu, ciasto bez cukru ciasto ciasto z kremem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz