środa, 10 sierpnia 2016

Zielony koktajl.

Przechodząc na weganizm lub wegetarianizm zaczynamy zwracać większą uwagę na to co wkładamy na nasz talerz. Pilnujemy nie tylko tego, by nie znalazły się nam produkty zwierzęce, ale również tego, by dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.  A co za tym idzie, uniknąć niedoborów, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. 


Łatwym sposobem na witaminową bombę dla naszego organizmu są owocowo-warzywne koktajle i bardzo ostatnio popularne smoothies, czyli gęste i pożywne przeciery. 
Nie jestem największa fanka soków, większość sokowirówek i wyciskarek pozostawia resztki, które są często wyrzucane, a to w nich kryje się większość błonnika i dużo cennych wartości odżywczych. 
Osobiście wolę zblendowane owoce rozrzedzone wodą i podane w formie koktajlu, w którym wyraźnie czuć drobinki. Przez co warzywa i owoce zachowują wszystkie wartości odżywcze. 
Taki właśnie koktajl chcę Wam dzisiaj zaproponować.
Składniki to:

- 2 łodygi selera
- garść natki pietruszki
- średniej wielkości ogórek
- 2 kiwi
- garść szpinaku
- kilka listków stewii lub innego słodzika
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- woda, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Składniki wystarczy umyć, obrać i zblendować. Nic prostszego ! :) 
To prawdziwy witaminowy gigant, jedna porcja zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. 

Natka pietruszki: Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, żelaza i witaminy A.
Szpinak: Źródło witaminy C, E, kwasu foliowego i żelaza.
Kiwi: Witamina C, E, K
Cytryna: Witamina C, beta-karoten, rutyna.
Ogórki i seler to bardzo wodniste warzywa, zawierają dużo soli mineralnych. 

Połączenie składników może wydawać się dziwne, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że smakuje genialnie, a schłodzony koktajl przyniesie ulgę w upalne dni. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz