piątek, 31 lipca 2015

Dietetyczna pizza.... z kalafiora


Cześć !

Zupełnie nie rozumiem dlaczego pizza jest określana mianem fast foodu zaraz obok tak mało majestatycznych dań jak hot-dog czy burger. 
Żeby lepiej to sobie wyobrazić, szybko przeanalizujmy skład typowej pizzy. 
Podstawą jest ciasto, zawsze drożdżowe, zwykle pszenny placek, na to dodatki charakteryzujące rodzaj pizzy i ser, którego ilość i rodzaj to też kwestia upodobań. 
Surowo zakazana dla osób na diecie, sporadycznie dozwolona dla tych, którzy po prostu starają się żyć zdrowo. 
Dzisiaj przekonam Was, że pizza może być znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna niż nam się wydaje.  A to dlatego, że wykonana z.... kalafiora :) 
Zapewniam, jest zupełnie nie wyczuwalny, więc osoby z alergią na samo słowo " warzywa " na pewno dadzą się przekonać. 

Kalafior, to w ostatnim czasie strasznie modne warzywo. Ma bardzo neutralny smak i kolor, przez co nadaje się do dania na każdą porę dnia. 
Rano, jako zamiennik płatków owsianych, z mlekiem i cynamonem
Wieczorem, kalafiorowe curry. 
A na obiad, moja dzisiejsza propozycja, czyli pizza na spodzie z kalafiora. :) 
PS: w kwestii dodatków pełna dowolność ! :) 

Smacznego !

Składniki:
 na 1 pizzę wielkości małego talerza. 285 kalorii 

Spód;
- 4 duże różyczki kalafiora
- 4 łyżki otrębów żytnich
- jajko
- łyżeczka siemienia lnianego
- sól, pieprz, oregano 

Dodatki;

- 2 plasterki chudej wędliny drobiowej
- kilka plasterków pomidora
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 dużej cebuli
- ząbek czosnku
- opcjonalnie ser mozzarella (nie przepadam, u mnie nie ma) 
Przyprawy:
- sól, pieprz, papryka słodka wędzona, przyprawa do pizzy lub dowolne zioła. 

Przygotowanie:

- Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
- Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka, dodajemy siemię lniane, sól, pieprz, oregano, po czym zalewamy wodą, tak aby pokryła składniki i gotujemy, aż cała woda odparuje a kalafior zmięknie. 
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia ( bardzo ważne !) dodajemy jajko i otręby, dokładnie mieszamy, 
- Tak wyrobione ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągły placek o grubości około 0,5 cm. 
- Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. 
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. 
- Wędlinę kroimy w dowolne kształty ( np: plasterek na ćwiartki) i podsmażamy na suchej patelni teflonowej by nabrała smaku. 
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. 
- Koncentrat mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką. 
- Po 20 minutach wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy koncentratem i układamy dodatki.
- posypujemy ziołami i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. 

Gotową pizzę możemy podawać ze świeżą rukolą lub szpinakiem. 



Pizza z kalafiora dietetyczna pizza




Pizza z kalafiora dietetyczna pizza






Pizza z kalafiora dietetyczna pizza




Pizza z kalafiora dietetyczna pizza





2 komentarze: