środa, 22 stycznia 2014

Apple Pancakes / naleśniki z jabłkami



Ayoo !! Cookie Monsters !! :*:* 

Każdy z nas czasami wpada w stan, gdy raptownie wyłącza się mózg, na przykład właśnie gdy myślimy o śniadaniu.
U mnie takie sytuacje zdarzają się nader często, zwłaszcza gdy jest sobota i mogę sobie trochę po marudzić na temat śniadania. 
W takich sytuacjach właśnie przydają się nasze ulubione blogi, bo chyba nikt w tych czasach nie szuka pomysłu na śniadanie w grubych książkach kucharskich. 
 Zainspirował mnie blog Bake & Taste
Gdzie znalazłam przepis na przepyszne, puszyste naleśniki z tartym jabłkiem. :):)
Podeszłam do tego dość sceptycznie. Myślałam, że jabłka mają zbyt dużo wody w sobie, by naleśnik był puszysty i żeby w ogóle się usmażył. 
Błąd!! Naleśniki są puszyste, mięciutkie (ale nie surowe ) w środku. No po prostu idealne. :):)


Składniki:
- 200 gram mąki
- 180 mililitrów mleka.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko 
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego.
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do piernika 
- 2 łyżki oleju 

Przygotowanie:

- Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, po czym dokładnie wyciskamy przez sitko lub czystą ściereczkę, aby pozbyć się resztek soku. 
- mieszamy jabłka z olejem, mlekiem, jajkami, po czym dodajemy mąkę proszek do pieczenia, cukier puder, aromaty i przyprawy. 
- Smażymy na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
- Podajemy z cukrem pudrem, moim zdaniem naleśniki nie potrzebują dosładzania konfiturą, ale jak kto woli. 



  Gotowe  




Pancakes Naleśniki



















Pancakes Naleśniki






Pancakes Naleśniki


Pancakes Naleśniki


Pancakes Naleśniki

























Smacznego wszystkim i do zobaczenie niedługo. 
                     
                                                                              Wasza - W 


Podobało Ci się, zostaw komentarz.... 



2 komentarze: