sobota, 23 listopada 2013

Szarlotka

Ayoo !! Cookie Monsters !! :*:* 

Nauka idzie na przód, a powodu dlaczego posty na blogu pojawiają się tak rzadko nie zna nikt.... 
Jedyne co jet pewna to to że postaram się to jak najszybciej naprawić.... 
Zastanawialiście się kiedykolwiek jakie jest najlepsze ciasto świata ?? 
Ja tak i chyba mam wnioski moich rozkminek.
Dlatego dzisiaj przedstawiłam Wam najlepsze ciasto świata, jakim jest szarlotka z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, na kruchym cieście, z
Czyli to co niedźwiadki lubią najbardziej.... 

Składniki : 

- 60 dag. maki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 gram masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru.
- 4-5 łyżeczek mleka sojowego

- 2 kilogramy jabłek.
- łyżka cynamonu 
- 5 łyżek cukru. 

Przygotowanie: 
- Jabłka dusimy z cynamonem i cukrem.
- na kuchenny blat wysypujemy mąkę.
- dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto ze wszystkich składników. 
- Dzielimy na 2 części  i obie wkładamy do lodówki na około pół godziny.
- pierwsza porcją ciasta wykładamy dno formy którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładamy jabłka, które dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni blachy.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C.


Gotowe. 










2 komentarze:

  1. ja też kocham namiętnie wszystkie szarlotki, Twoja wygląda tak cudownie, że pożarłabym ją nawet o tej makabrycznej porze :))), pozdrawiam cieplutko ! p.s cudne zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń