Ayoo !! Cookie monsters !! :*
To strasznie dziwne uczucie, pisać posta po tak długiej przerwie.
Sama nie wiem czemu, nie mogę zrezygnować z bloga na stałe, za bardzo się do Was przywiązałam.
Polskie jabłka, to takie nasze narodowe dobro, jemy je w sałatkach ciastach deserach lub o prostu jako zdrowa przekąska do szkoły.
Jabłka w cieście robiłam już niejednokrotnie, z większym powodzeniem lub trochę mniejszym. Dzisiaj przedstawiłam Wam moją ulubioną wersję jabłek w cieście z cynamonem.
To smak który będzie towarzyszył mi przez całą jesień i trochę zimy, bo właśnie wtedy jest największy sezon na polskie jabłka.
Dzisiejszy przepis oparłam na jabłkach z mojego ogródka, nawet nie wiem od kiedy je mam ani jaka to odmiana.
Po prostu są, a w tym roku obrodziły wyjątkowo hojnie.
Składniki :
- 1 szklanka maki.
- 4 duże jabłka.
- 0,5 szklanki mleka roślinnego.
- 100 gram cukru.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie :
- Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy jabłka na grube, około centymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar wody.
- Posypujemy cynamonem z obu stron i odkładamy na chwilę.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, mleko, żółtka i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywna piane, którą dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- rozgrzewamy masło na patelni, jabłka zatapiamy w cieście, po czym wkładamy na rozgrzane masło.
- smażymy po około 2 minuty z każdej strony , po czym odkładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe.
Po prostu są, a w tym roku obrodziły wyjątkowo hojnie.
Składniki :
- 1 szklanka maki.
- 4 duże jabłka.
- 0,5 szklanki mleka roślinnego.
- 100 gram cukru.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie :
- Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy jabłka na grube, około centymetrowe plasterki, i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar wody.
- Posypujemy cynamonem z obu stron i odkładamy na chwilę.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, mleko, żółtka i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywna piane, którą dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- rozgrzewamy masło na patelni, jabłka zatapiamy w cieście, po czym wkładamy na rozgrzane masło.
- smażymy po około 2 minuty z każdej strony , po czym odkładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe.
Posostaje nam się tylko delektować smakiem.
Wasza - W
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz