sobota, 3 sierpnia 2013

Cinnamon & plum jelly/ Dżem śliwkowy z cynamonem

Witajcie, 
 Ciasteczkowe Potworki :*:* 
 Jesienią nic tak nie przywołuje wspomnień 
Niedawno pod przepisem na tartę ze śliwkami i agrestem, zapytałam sie Was czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie sliwek, których mam w tym chyba z tonę.  
W komentarzu od mojego niezastąpionego followersa, dostałam przepis na dżem śliwkowy z cynamonem. 
Na początku, nie byłam do niego całkowicie przekonana i bałam sie, że zapach cynamonu zabije smak śliwek, a to przecierz one króluja w dżemie. Na szczęście tak się nie stało. 
Dżem świetnie smakuje z naleśnikami lub pieczywem. 
W kuchni jeszcze przez długie godziny unosił się zapach świerzych owoców, z lekka nuta cynamonu. 


Hello Dear Cookie Monsters!! 


Some time ago, when I posted a recipe on a tart with plums and gooseberries, I asked you if you have any ideas what we can bake using plums. I have plenty of them this year so it is a great opportunity to carry out some cooking experiments.
One of you left me a recipe on a plum jelly with cinnamon in one of the comments, which I am very grateful for.
To be honest, I was not totally convinced if the strong smell of cinnamon is too 'hard' for delicate plums, which are main ingredients of the jelly...and I am happy that I tried the recipe because it is perfect!
Pancakes or fresh breadstuff match this plum+cinnamon miracle sooooo gooooood <3
The smell of fresh fruits with the subtle tang of cinnamon was wafting in the kitchen for long hours after all <3 Amazing.



Składniki: 

- około 2 kilogramy sliwek. 
- 2 łyżki cynamonu. 
- łyżka cukru waniliowego. 
- 3/4 kilograma cukru.  

Przygotowanie: 

- Owoce dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy sie pestek. 
- Wrzucamy do garnka i zasypujemy całym cukrem. 
- Gotujemy około godziny, starając sie jak najczęściej mieszać. 
- Dodajemy cynamon i cukier waniliowy.
- Gotujemy kolejna godzinę, jak najczęsciej mieszając. 
- Przekładamy jeszcze gorący, do sparzonych wrzątkiem słoików. 
- Zakręcamy i odstawiamy do wystygniecia, wieczniem do dołu. 


Gotowe. 































Serdecznie dziękuje za przepis. 

    Wasza - W 

1 komentarz: