Witajcie,
Ciasteczkowe Potworki :*:*
Jesienią nic tak nie przywołuje wspomnień
Niedawno pod przepisem na tartę ze śliwkami i agrestem, zapytałam sie Was czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie sliwek, których mam w tym chyba z tonę.
W komentarzu od mojego niezastąpionego followersa, dostałam przepis na dżem śliwkowy z cynamonem.
Na początku, nie byłam do niego całkowicie przekonana i bałam sie, że zapach cynamonu zabije smak śliwek, a to przecierz one króluja w dżemie. Na szczęście tak się nie stało.
Dżem świetnie smakuje z naleśnikami lub pieczywem.
W kuchni jeszcze przez długie godziny unosił się zapach świerzych owoców, z lekka nuta cynamonu.
Hello Dear Cookie Monsters!!
Some time ago, when I posted a recipe on a tart with plums and gooseberries, I asked you if you have any ideas what we can bake using plums. I have plenty of them this year so it is a great opportunity to carry out some cooking experiments.
One of you left me a recipe on a plum jelly with cinnamon in one of the comments, which I am very grateful for.
To be honest, I was not totally convinced if the strong smell of cinnamon is too 'hard' for delicate plums, which are main ingredients of the jelly...and I am happy that I tried the recipe because it is perfect!
Pancakes or fresh breadstuff match this plum+cinnamon miracle sooooo gooooood <3
The smell of fresh fruits with the subtle tang of cinnamon was wafting in the kitchen for long hours after all <3 Amazing.
Składniki:
- około 2 kilogramy sliwek.
- 2 łyżki cynamonu.
- łyżka cukru waniliowego.
- 3/4 kilograma cukru.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy sie pestek.
- Wrzucamy do garnka i zasypujemy całym cukrem.
- Gotujemy około godziny, starając sie jak najczęściej mieszać.
- Dodajemy cynamon i cukier waniliowy.
- Gotujemy kolejna godzinę, jak najczęsciej mieszając.
- Przekładamy jeszcze gorący, do sparzonych wrzątkiem słoików.
- Zakręcamy i odstawiamy do wystygniecia, wieczniem do dołu.
Gotowe.
Serdecznie dziękuje za przepis.
Wasza - W
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń