czwartek, 8 sierpnia 2013

Red Velvet Cupcakes

Hej,
 Czekoladowe potworki !! :*:* 

Red Velvet cupcakes, to klasyka.
Na pewno każdy, kto choć troche interesuje się pieczeniem, poproszony o wymienienie kilku rodzai babeczek, wymieni własnie je. 
Uwielbiam je, za waniliowy smak i przepiękny wyrazisty kolor. 
Są niesamowicie łatwe do wykonania, zachwycają wyglądem i smakiem. 
W oryginalnym przepisie, wymieniony jest ekstrakt z wanilii, ja niestety takiego nie posiadam, ale jeszcze nic straconego. :):) 
Zastąpiłam wanilię w muffince, waniliowym kremem na wierzchu. Krem możemy też wstrzyknąć w środek muffinki, to zależy tylko i wyłącznie od naszej wizji. 
Mała rada, Jeśli stosujecie barwnik w proszku, polecam rozpuścić go uprzednio w odrobinie mleka lub wody, aby usyskać jednolity i bardzo efektowny kolor. :):) 

Ayoooo Cookie Monsters !! 
Red velvet cupcakes - sheer classic. I bet anyone interested in baking, when asked about listing some types of cupcakes, will probably mark those little sweeties first.
I am sincerely in love with them, mainly because of their marvelous vanilla taste and beautiful, strong color. Also, they are piss-easy ( :D ) to make and delight all my friends with their look and taste. The original recipe includes vanilla extract but I haven't bought one yet. I had modified the recipe I got some time ago a little bit and added vanilla cream on the top of each cupcake. Use your imagination, you can change recipies...maybe try to fill cupcakes with the cream instead of putting it on top.
Aaaaand a piece of good advice, tadaaaam!
If you use dye-stuff, don't forget to melt it in milk or water beforehand to get really smooth and spectacular colors.


Składniki / Ingredients

- 2 jajka.
- 1,5 szklanki maki.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 100 gram masła.
- 0,5 szklanki cukru.
- 0,5 szklanki mleka. 
- 0,25 szklanki jogurtu naturalnego. 
- łyżka oleju.
- 2 łyżki cukru waniliowego.
- łyżka kakao.
- barwnik sporzywczy, czerwień koszelinowa. 


Przygotowanie: 

- Masło ucieramy z cukrem.
- make przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. 
- Do masła dodajemy mleko jajka i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. 
- Dodajemy przesianą mąkę i barwnik oraz cukier waniliowy. Krótko mieszamy do połączenia składników. 
Formę wykladamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. 

Gotowe. 








Zapewniam Was, że każdemu będą smakowały. 

              Wasza - W 

2 komentarze:

  1. Very nice frosting! Your photos are getting better and better :) liked second one the best. Nice lighting!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello, I'm so glad you liked it :) I'm putting more and more effort into my work on the blog :D

      Usuń