sobota, 16 marca 2019

green gnocchi/ zielone gnocchi



Uwielbiam proste jedzenie, a najbardziej takie, które nie wymaga przepisu. Najłatwiej wlicza się je do makro i przede wszystkim jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dzisiejszy przepis będzie podwójnie łatwy i wygodny, składa się z 4 składników i 4 kroków oraz zawiera wyliczone makroskładniki i kalorie. To co, zabieramy sie o gotowania?

składniki:
kilogram ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
 100 g mrożonego lub świeżgo szpinaku 
sól i ewentualnie odrobina pieprzu

przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie przeciskamy je przez praskę lub dokładnie rozdrabniemy je tłuczkiem na puree. Odkładamy je do ostygnięcia (bardzo ważny punkt)
- Do ziemnniaków dodajemy mąkę, zblendowany szpinak i sól. Dokładnie mieszamy i wykładamy mase na blat obsypany mąką ziemniaczaną. 
- Masę dzielimy na części, formujemy z niej małe kuleczki, na których możemy odcisnąć kształt widelca (opcjonalne; efekt widoczny na zdjęciu) Jesli ciasto za bardzo lepi się do rąk, możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej, jednak nie powinno to być konieczne. 
- Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy do niej nasze kuleczki. Polecam wrzucać je w partiach po około 7 na raz, zależy to od wielkości garnka, im jest większy, tym więcej kuleczek możemy wrzucić. Gdy wypłyną na powierzhnię wody, czekamy jeszcze pół minuty i możemy wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć do ostygnięcia na talerz. 

Najlepiej smakują posypane granulowanym czosnkiem lub polane bazyliowym pesto :) 


Całość masy ma około 1400 kalorii. Ja zrobiłam z niej 65 kuleczek, czyli jedna ma około 20 kalorii

Białko: 30 g/ 0,4 sztuka
Tłuszcz:1,8 g/ 0,02 sztuka
Węglowodany: 280 g/ 4,3 sztuka


Smacznego !






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz