Sama nie wiem dlaczego, ale przyjął się stereotyp, że słodkie = niezdrowe + tuczące.
A ciasteczka maślane?? OO, Panie !!
Jak Wam dzisiaj udowodnię, nie koniecznie. Aby stworzyć coś pysznego a jednocześnie zdrowego, wystarczy tylko chcieć. I mimo, że reklamy i półki sklepowe bombardują Nas chwytliwymi hasłami o zdrowej żywności, kochani, czytajmy etykiety.
Wracając do ciastek maślanych, bo to o nich dzisiaj mowa, moja wersja jest znacznie prostsza i zdrowsza od tej sklepowej.
A przede wszystkim nie zawiera masła którego tak bardzo się bardzo się boimy.
Wykonane z pełnoziarnistej mąki z płatków owsianych, wręcz napakowane błonnikiem i idealne do szkoły lub pracy.
Jedyne ciastka, które jadła cała rodzina bez względu na upodobanie kulinarne, zdrowe po prostu smakuje wszystkim.
Do ciastek użyłam niskotłuszczowej margaryny do pieczenia, w której nie ma nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli mamy jeszcze szansę zmieścić się w te szorty. :) :)
Składniki :
- pół szklanki mleka roślinnego
400 gram maki pełnoziarnistej
150 gram niskotłuszczowej margaryny do wypieków
200 gram zmielonych na mąkę płatków owsianych
150 gram cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
garść płatków owsianych do posypania
Przygotowanie :
Mąki, cukier, proszek do pieczenia, mleko i margarynę ugniatamy na gładkie ciasto które wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Po godzinie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty.
Przód ciastek maczamy w płatkach owsianych i wkładamy na blachę w małych odstępach, bo jeszcze będą rosły.
Pieczemy około 15-20 minut.
Gotowe
Jeśli Ci się podobało, zostaw komentarz.... Dziękuję za każdy.
Wyglądają pysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńWeroniko ciasteczka idealne! uwielbiam takie z płatkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
OdpowiedzUsuńWhat beautiful cookies, I love them :D
OdpowiedzUsuńThanks :D
Usuń