piątek, 19 kwietnia 2013

Vegan bread..../ Wegańskie chlebki na patelnię....

Pyszny cieplutki, chleb z masłem to idealny początek dnia.... Ale co zrobić gdy na dworze tak zimno i z nic w świecie nie chce nam się wychodzić z domu.... Więc zawsze możemy upiec domowy chleb, ale to niesie za sobą ponad dwugodzinne czekanie na śniadanie.... Dlatego dzisiaj proponuję wiele szybszą i wygodniejszą formę na domowy chlebek....



Składniki:

- 8 gram świeżych drożdży/ 10 gram suchych....
- 150 gam maki pszennej.... 
- 150 gram mąki żytniej.... 
- 150 mililitrów ciepłej wody.... 


Przygotowanie:
- Bardzo proste dla każdego porannego leniucha, po prostu ugniatamy wszystkie składniki na gładkie i aksamitne ciasto....
- odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut....
- dzielimy na porcje o dowolnym rozmiarze i obtaczamy w bułce tartej....
- odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.... 
- smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.... 


Gotowe....







































I pachnące pieczywko na śniadanko gotowe....


                                      Wasza - W 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz