niedziela, 13 kwietnia 2014

Wegańskie ciasto drożdżowe z cynamonem

cinnamon roll cake ciasto cynamonowe


















Ayoo !! Cookie Monsters <3

Pierwszy post z serii " wypatrzone na Pintereście "
Ciasto drożdżowe prześladowało mnie już od dawna, jednak zawsze miałam ciut za mało chęci i odwagi, by spróbować zrobić je samodzielnie. ( taka moja mała paranoja ) 
Ale pewnego dnia przeglądając czyjąś tablicę na Pintereście, natknęłam się na przepis z bloga Sally.
Tam właśnie narodziła się inspiracja do dzisiejszego posta. 
Z uwagi na róznicę pomiędzy produktami z USA a polskimi, postanowiłam upiec ciasto na podstawie polskiego przepisu, używając niektórych trików i pomocnych wskazówek Sally. 

Cinnamon roll cake to ciasto, które moglibyśmy umownie nazwać ślimaczkiem, ale nie byle jakim, ciasto po prostu zachwyca z każdej strony. Jest lekko chrupiące na zewnątrz, delikatnie i równomiernie przyrumieniona, oraz idealnie cynamonowe w środku. 
Musze też dodać, że cały dom już w połowie pieczenia pachnie jak cukiernia o poranku. 
Sally udekorowała je polewą  waniliową z marple syrup, jak już wspomniałam w Polsce dość ciężko jest go dostać więc ja zastąpiłam polewę cukrem pudrem i płatkami migdałów :) 

Powodzenia !! 

Składniki
 pół kostki drożdży ( 50 gram ) 
 400 gram mąki 
szczypta soli 
100 gram masła roślinnego/oleju kokosowego
3 łyżki cukru
150 mililitrów mleka roślinnego

Nadzienie cynamonowe:
5 łyżek cynamonu 
10 łyżek cukru 
80 gram masła roślinnego/oleju kokosowego 

 Przygotowanie :)

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i cukier. ( 3 łyżki ) 
Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. (uwaga rośnie jak szalony )
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. 
 Do maki dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładkie i sprężyste ciasto.
Odkładamy do wyrośnięcia w misce wysypanej mąką, na około 40 minut.
 Po 40 minutach wyrośnięte ciasto wałkujemy posypanym mąką wałkiem na grubość około 1,5 centymetra, i dzielimy na 2 części.
( ze względu na to, że ciasta może Wam wyjść odrobinę za dużo. Wszystko zależy od wielkości formy w jakiej pieczecie ) :)
Roztapiamy masło na nadzienie, oraz mieszamy cynamon z cukrem. 
Rozwałkowane na kształt prostokąta ciasto smarujemy masłem,posypujemy cynamonem z cukrem i dzielimy na paski. (szerokość około 2 cm ) :) 
Najmniejszego ślimaczka układamy na środku wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy,stopniowo doklejamy kolejne paski, tak by powstało ciasto na wzór obrazka poniżej. 
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. 
 Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.  

Gotowe !! 
Uff, dużo tego pisania, ale mam nadzieję, że przepis opowiedziałam dość jasno. W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie w komentarzach  !! :) 

cinnamon roll cake ciasto cynamonowe


cinnamon roll cake ciasto cynamonowe


cinnamon roll cake ciasto cynamonowe






cinnamon roll cake ciasto cynamonowe

cinnamon roll cake ciasto cynamonowe



cinnamon roll cake ciasto cynamonowe

Jeśli Przepis Ci się podobał, Proszę zostaw komentarz :)

7 komentarzy:

  1. Witam. Dziękuję za zaproszenie :-)
    Ciasto wygląda apetycznie, piękne zdjęcia.
    Rozejrzę się jeszcze po blogu, może coś podpatrzę dla siebie ;-)

    Pozdrawiam
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamonowca...już tak dawno nie jadłam...dzięki za przypomnienie :) Śliczne zdjęcia :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko, bardzo fajny pomysł z tym gigantycznym ślimakiem :) muszę przyznać, że narobiłaś mi chęci by takie ciacho upiec w blaszce :) Piękne zdjęcia i ciasto na pewno przepyszne!
    Pozdrawiam i życzę powodzonka w blogowaniu :)
    Ps. dołączam się do podglądaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O i masz babo, przepadłam :) Uwielbiam drożdżowe i uwielbiam cynamon no i nie mam wyjścia jak je zaraz zacząć tworzyć :p Dziękuję za odwiedziny u mnie i za zaproszenie ,Twój bog zapowiada się bardzo smakowicie .Jest prosto przejrzyście tak jak lubię .Czekam na następne wpisy i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, również wyszłam od Pani pełna inspiracji.

      Usuń
  5. OMG! I need to make this! P.s love your week in pictures! Really honoured that I've inspired you to start it :)

    OdpowiedzUsuń