Ayoo !! Cookie Monsters <3
Pierwszy post z serii " wypatrzone na Pintereście "
Ciasto drożdżowe prześladowało mnie już od dawna, jednak zawsze miałam ciut za mało chęci i odwagi, by spróbować zrobić je samodzielnie. ( taka moja mała paranoja )
Ale pewnego dnia przeglądając czyjąś tablicę na Pintereście, natknęłam się na przepis z bloga Sally.
Tam właśnie narodziła się inspiracja do dzisiejszego posta.
Z uwagi na róznicę pomiędzy produktami z USA a polskimi, postanowiłam upiec ciasto na podstawie polskiego przepisu, używając niektórych trików i pomocnych wskazówek Sally.
Cinnamon roll cake to ciasto, które moglibyśmy umownie nazwać ślimaczkiem, ale nie byle jakim, ciasto po prostu zachwyca z każdej strony. Jest lekko chrupiące na zewnątrz, delikatnie i równomiernie przyrumieniona, oraz idealnie cynamonowe w środku.
Musze też dodać, że cały dom już w połowie pieczenia pachnie jak cukiernia o poranku.
Sally udekorowała je polewą waniliową z marple syrup, jak już wspomniałam w Polsce dość ciężko jest go dostać więc ja zastąpiłam polewę cukrem pudrem i płatkami migdałów :)
Powodzenia !!
Składniki
pół kostki drożdży ( 50 gram )
400 gram mąki
szczypta soli
100 gram masła roślinnego/oleju kokosowego
3 łyżki cukru
150 mililitrów mleka roślinnego
Nadzienie cynamonowe:
5 łyżek cynamonu
10 łyżek cukru
80 gram masła roślinnego/oleju kokosowego
Przygotowanie :)
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i cukier. ( 3 łyżki )
Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. (uwaga rośnie jak szalony )
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli.
Do maki dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładkie i sprężyste ciasto.
Odkładamy do wyrośnięcia w misce wysypanej mąką, na około 40 minut.
Po 40 minutach wyrośnięte ciasto wałkujemy posypanym mąką wałkiem na grubość około 1,5 centymetra, i dzielimy na 2 części.
( ze względu na to, że ciasta może Wam wyjść odrobinę za dużo. Wszystko zależy od wielkości formy w jakiej pieczecie ) :)
Roztapiamy masło na nadzienie, oraz mieszamy cynamon z cukrem.
Rozwałkowane na kształt prostokąta ciasto smarujemy masłem,posypujemy cynamonem z cukrem i dzielimy na paski. (szerokość około 2 cm ) :)
Najmniejszego ślimaczka układamy na środku wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy,stopniowo doklejamy kolejne paski, tak by powstało ciasto na wzór obrazka poniżej.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Gotowe !!
Uff, dużo tego pisania, ale mam nadzieję, że przepis opowiedziałam dość jasno. W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie w komentarzach !! :)
Jeśli Przepis Ci się podobał, Proszę zostaw komentarz :)
Witam. Dziękuję za zaproszenie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie, piękne zdjęcia.
Rozejrzę się jeszcze po blogu, może coś podpatrzę dla siebie ;-)
Pozdrawiam
E.
Uwielbiam cynamonowca...już tak dawno nie jadłam...dzięki za przypomnienie :) Śliczne zdjęcia :*
OdpowiedzUsuńWeroniko, bardzo fajny pomysł z tym gigantycznym ślimakiem :) muszę przyznać, że narobiłaś mi chęci by takie ciacho upiec w blaszce :) Piękne zdjęcia i ciasto na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę powodzonka w blogowaniu :)
Ps. dołączam się do podglądaczy :)
Dziękuję za wszystkie miłe słowa :D
UsuńO i masz babo, przepadłam :) Uwielbiam drożdżowe i uwielbiam cynamon no i nie mam wyjścia jak je zaraz zacząć tworzyć :p Dziękuję za odwiedziny u mnie i za zaproszenie ,Twój bog zapowiada się bardzo smakowicie .Jest prosto przejrzyście tak jak lubię .Czekam na następne wpisy i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, również wyszłam od Pani pełna inspiracji.
UsuńOMG! I need to make this! P.s love your week in pictures! Really honoured that I've inspired you to start it :)
OdpowiedzUsuń